8-29 September 2013
Opening: 7 September Saturday, 18:30
DEPO | Tütün Deposu Lüleci Hendek Cad. No:12 Tophane 34425 İstanbul depo@depoistanbul.net +902122923956 www.depoistanbul.net
Photos by: Nar Photos, Şahan Nuhoğlu, Ahmet Şık, Nazım Serhat Fırat
Texts: Merve Erol
Videos: Videoccupy
Sound collage: Açık Radyo, Simon Art
Exhibition design: Özlem Yılmaz
As with other urban rights struggles, the level of support in solidarity for Gezi Park was unexpected. Demolishment of the park and its replacement by a shopping mall that looked like a military barracks would not have impacted anybody that significantly. But there came a moment when it was impossible to sit at home. People dove into tear gas and pressurized water. “The best weapon is humor,” a stock phrase, became more than a metaphor, maybe for the first time in the world. Walls were adorned with images, poetry, slogans, jokes, and “entries.”
Istiklal Avenue and Taksim have been at the heart of not only Istanbul’s, but also the whole country’s cultural, entertainment world, and its political memory, for decades. The poor neighborhoods that were evacuated for the sake of unfair rent, the economy of construction, and the cities that become unlivable with the neoliberal appetite became crystallized. At this point, until the overflow, the glass started to rapidly fill with drops that affected other fields of life, which were crushing.
A lot will be said of the reasons for, consequences, and meaning of the Gezi Resistance—with stories that accumulated in fifteen to twenty days. This exhibition does not do anything other than recording with a bird’s eye perspective the days between when the bulldozers entered Gezi Park and the police evacuated the park. And the reality lies in this simple, lived reality.
As the longest summer of our recent history came to an end and we prepare for a new fall/winter season, it’s time for us to review what we have been through. “Gezi: The Beginning,” by just relaying the facts, is an attempt to remind and recollect in which everyone can settle. It is also an introductory step for visitors to Istanbul who have been following Gezi from afar.
***
8 Eylül – 29 Eylül 2013
Açılış: 7 Eylül Cumartesi 2013, 18:30
DEPO | Tütün Deposu Lüleci Hendek Cad. No:12 Tophane 34425 İstanbul depo@depoistanbul.net +902122923956 www.depoistanbul.net
Fotoğraflar: Nar Photos, Şahan Nuhoğlu, Ahmet Şık, Nazım Serhat Fırat
Metinler: Merve Erol
Videolar: Videoccupy
Ses kolaj: Açık Radyo, Simon Art
Sergi tasarım: Özlem Yılmaz
Daha önceki kent hakkı mücadelelerinde olduğu gibi, Gezi Parkı için dayanışma çağrılarına da bu düzeyde bir destek beklenmiyordu. Parkın yıkılıp yerine askerî kışla görünümünde bir AVM kondurulması milyonların hayatını birinci dereceden etkilemezdi. Ama öyle bir an geldi ki, artık evde oturmak mümkün değildi. İnsanlar biber gazlarının, tazyikli suların arasına daldılar. “En iyi silah mizahtır” şeklindeki beylik deyişi modern dünyada belki ilk defa mecaz olmaktan çıkardılar. Duvarları resimler, şiirler, sloganlar, espriler, “entry”lerle donattılar.
İstiklal Caddesi ve Taksim, onyıllardan bu yana sadece İstanbul’un değil, bütün ülkenin kültürel âleminin, eğlence dünyasının, siyasal hafızasının kalbi. Rant uğruna boşaltılan yoksul mahallelerinin, inşaat ekonomisinin, neoliberal iştahın yaşanmaz kıldığı büyük şehirlerin derdi belki de burada billûrlaştı. Bu noktada taşana kadar, hayatın başka alanlarını etkileyen, ezen damlalar da hızla bardağı doldurmaya başlamıştı.
Gezi Direnişi’nin sebepleri, sonuçları, anlamı üstüne daha çok şey söylenecektir, 15-20 günde biriken milyonlarca hikâyeyle birlikte. Bu sergi, Gezi Parkı’na dozerlerin girdiği andan parktaki kitlenin polis zoruyla sürüldüğü güne kadar olup bitenleri kuş bakışı kayda geçirmekten başka bir şey yapmıyor. Ama zaten hakikat de bu basit, yaşanmış gerçeklikte yatıyor.
Yakın tarihimizin en uzun yazı bittiğine, yeni bir sonbahar / kış sezonuna hazırlandığımıza göre, yaşadıklarımızı gözden geçirmenin de zamanı. “Gezi: Başlangıç” olguları nakletmekle yetinen, herkesin kendini içine yerleştirebileceği bir hatırlatma çabası, Gezi’yi uzaktan takip eden İstanbul ziyaretçileri için de giriş niteliğinde bir denem.